El Govern, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), ha distribuït més de 2.500 carmanyoles als Mercats de Reus que els paradistes del Mercat Central i del Mercat del Carrilet repartiran entre els clients. Sota el lema «Comprant als mercats amb envasos reutilitzables reduïm els residus i l’impacte mediambiental», la iniciativa vol fom entar aquest hàbit entre la ciutadania. L’objectiu de la campanya és conscienciar el sector del comerç i la ciutadana sobre la importància de la reutilització i la reducció de residus.
El director general de Comerç, Jordi Torrades i Aladrén, ha presentat la iniciativa de repartiment de carmanyoles aquest matí als Mercats de Reus, acompanyat del regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de Reus, Josep Baiges Gispert. En aquesta primera fase, les carmanyoles es repartiran als Mercats de Reus i als mercats municipals de Tarragona i Olot, però la voluntat és estendre progressivament la iniciativa a d’altres mercats catalans.
Impacte positiu a partir de tres usos
Diferents estudis demostren que superar les tres vegades de reutilització d’un envàs, amb independència del material amb què estigui fet, ja implica un impacte positiu en matèria de sostenibilitat respecte a l’aposta per envasos de paper o cartró d’un sol ús. Però reduir residus no tan sols passa per reutilitzar els envasos.
L’acció de sensibilització vol recordar també que el conjunt de la ciutadania té la responsabilitat de vetllar per un ús més sostenible dels envasos, des que es produeixen els béns fins que són consumits, passant per la seva elaboració i servei a les parades. També subratlla la importància de facilitar la recollida selectiva, l’obligatorietat de cobrar les bosses de plàstic que s’ofereixen a la clientela i moltes altres bones pràctiques que es poden aplicar en tot el procés de compra.
El pla ‘Mercats Conscients’ del CCAM ja ha impulsat d’altres iniciatives per impulsar la sostenibilitat en el teixit comercial del país, com una campanya a xarxes, l’organització de tallers de conscienciació, els suport econòmic a través de subvencions i, finalment, una diagnosi sobre la gestió de residus efectuada a 8 mercats catalans, que es va presentar en el marc del darrer Congrés de Mercats Municipals de Catalunya i que derivarà en una guia de bones pràctiques per a la prevenció de residus, el foment de la reutilització i la millora de la recollida selectiva als mercats. El Mercat Central de Reus va ser un dels mercats escollits per a la diagnosi.